fixed background image joomla

vlatkoSvečanim programom danas je obilježena 24. obljetnica osnutka 101. brigade HVO Bosanski Brod. Kroz brigadu je njen krvavi ratni put prošlo 4955 bojovnika. Poginulih je 436 dok je ranjeno više od 1400 branitelja. Osim ratišta Bosanske Posavine, Bosanskog Broda, Orašja, Modriče, pripadnici 101. Bosansko-brodske brigade sudjelovali su i u akcijama diljem Republike Hrvatske i prošli ratišta od Vukovara, Velebita, Dubrovnika, zapadno-slavonskog pa sve do Južnog bojišta.

Današnjem programu obilježavanja u Bosanskom Brodu, svetoj misi u Crkvi sv. Ante u Močilima, te polaganju vijenaca i paljenju svijeća na mjesnim grobljima u Bosanskom i Slavonskom Brodu nazočili su mnogobrojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici lokalne samuprave te predstavnici političkih stranaka.

Na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu cvijeće su položili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, predsjednik Željko Golubičić i tajnik Vlatko Krznarić, a vijenac je položio i zapalio svijeću u ime Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagrebe, umirovljeni bojnik Vlado Marić, počasni član UHBDRP Brodsko-posavske županije.

Vlado Marić je dobio podršku svih braniteljskih udruga s područja Brodsko-posavske županije za imenovanje na neku od dužnosti u Ministarstvu branitelja, te je ovom prigodom rekao: "Ovdje smo došli kako bi odali počast žrtvama palim u Domovinskom ratu. Oni su pokazali zajedništvo u vrijeme rata i dali putokaze kako Hrvati trebaju biti jedna narod i da ih se ne smije dijeliti. HVO je bio sastavnica i komponenta Oružanih snaga i tu nema kompromisa. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je ogroman i neupitan. U obrani države nije bilo podjele na Hrvate s jedne i druge strane rijeke Save."

Fotografije: Grad Slavonski Brod i EBROD