Prijem 2020Kako se bliži kraj ove 2020. godine, smatram kako je red napisati nekoliko rečenica o onome što smo i kako radili tijekom godine, što smo planirali raditi, a bili smo spriječeni u tome. Izdvojit ćemo samo neke od značajnijih aktivnosti, premda ih je bilo znatno više, što većih, što manjih.

Godinu smo započeli humanitarnom aktivnošću 6. siječnja 2020., kada smo darovali 9 umjetničkih slika Dobrotvornoj udruzi MNK "Kolonija - Sv. Dominik Savio" Slavonski Brod za humanitarnu aukciju koja je održana u sklopu 10. Dobrotvornog malonogometnog turnira "Kolonija 2020.". Akciji su se odazvali mnogobrojni umjetnici i njihove udruge, a sva prikupljena financijska sredstva donirana su za operaciju malog Luke, dok je dio sredstava doniran Odjelu pedijatrije Opće bolnice "dr. Josip Benčević". Slike koje smo mi darovali, nastale su u Davoru na našoj Likovnoj koloniji hrvatskih branitelja pod nazivom "Boje Hrvatske nikada ne blijede", koja je održana u kolovozu 2019.g..

Po već ustaljenoj praksi, početkom svake godine načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić pozove predstavnike UHBDRP BPŽ na službeni prijem, odnosno svečano-radni sastanak, na kojem se analizira dosadašnja suradnja PU brodsko-posavske i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije. Ovogodišnji sastanak je održan 8. siječnja 2020.g. u službenim prostorijama PU brodsko-posavske, a tom su prigodom predstavnici UHBDRP BPŽ prezentirali plan rada i planirane aktivnosti udruge koje će provoditi tijekom godine.

Članovi UHBDRP BPŽ sudjelovali su 11. siječnja 2020.g, na tradicionalnom natjecanju u kuhanju graha pod nazivom "4. GRAH FEST 2020." u organizaciji Grada Nova Gradiška i Turističke zajednice Grada Nove Gradiške, u prigodi obilježavanja 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Sukladno Statutu UHBDRP BPŽ i dosadašnjim Odlukama Skupštine i Izvršnog odbora, početkom nove kalendarske 2020. godine započeli smo s izradom novih članskih iskaznica za 2020. godinu.

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, u petak 14. veljače 2020.g. u svečanoj dvorani "Carpe Diem" u Slavonskom Brodu, održana je humanitarna zabava pod nazivom "Valentinovo s policijom". Tijekom večeri posjetitelji su se zabavljali, pjevali i plesali uz odličnu glazbu grupe "Oniks band", a također su imali mogućnost kupiti nagradnu tombolu, a cjelokupan prikupljeni iznos doniran je u humanitarne svrhe za operaciju kralježnice 11-godišnjoj djevojčici Lei Vurušić iz Slavonskog Broda.

U prostorijama PGP Slavonski Brod, 24. veljače 2020.g. s početkom u 19:00 sati održana je 4. redovna sjednica Izvršnog odbora Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

U Domu HVIDR-a u Slavonskom Brodu, dana 7. ožujka 2020. s početkom u 11:00 sati održana je redovna Izvještajna skupština Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije za proteklu 2019. godinu.
Nakon održane naše redovne Izvještajne skupštine započinju problemi s proglašenom pandemijom i borbom protiv širenja zarazne bolesti COVID-19.

Premda smo imali usvojen Plan i program rada za cijelu godinu, kojim smo između ostalog, planirali izraditi spomen ploče svim poginulim hrvatskim policajcima PU brodsko-posavske i postaviti ih na Policijske postaje, na žalost, u tome nismo uspjeli jer su stopirani svi projekti od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, pa tako i lokalne razine.
Kako se naša udruga financira isključivo iz članarina i odobrenih projekata koje kandidiramo na svim razinama, ove su godine ti prihodi bili smanjeni gotovo na nulu, osim članarine koju smo ove godine prihodovali u znatno smanjenom iznosu, točnije oko 50% u odnosu na ranije godine. Svi troškovi su smanjeni na minimum i odnosili su se isključivno na "hladni pogon" za rad udruge.

Udruga je zbog svega navedenog stavljena u stanje pripravnosti i prilagodili smo se nastaloj situaciji uz što manje okupljanja naših članova, a svoju pomoć smo ponudili nadležnim institucijama, u koliko bude potrebno. Iskazali smo javno punu podršku svim policijskim službenicima, koji u ovim teškim vremenima izvršavaju mnogobrojne zadaće za dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

U skladu s preporukama stožera Civilne zaštite RH, malobrojno izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, nazočili su 1. svibnja 2020. na skromnom svečanom obilježavanju 25. obljetnice VRO "BLJESAK" u Okučanima.

Sudjelovali smo 3. svibnja 2020. na tužnoj 28. obljetnici stradanja djece i civila u Slavonskom Brodu.

Zbog epidemiološke situacije i zaštite zdravlja svih naših članova, bili smo prisiljeni otkazati ovogodišnje obilježavanje 14. obljetnice osnutka naše udruge i proslavu Dana udruge, koje organiziramo svake godine 20. svibnja, na dan kada je udruga osnovana.

Sudjelovali smo 30. svibnja 2020. g. u Slavonskom Brodu na skromnom obilježavanju Dan državnosti Republike Hrvatske, odnosno na polaganju vijenaca na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

U organizaciji Zajednice hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata RH, u Slavonskom Brodu je 13. lipnja 2020. održan 18. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu - „Mali križ - velika žrtva“. U sklopu programa ovogodišnjeg susreta, u Crkvi svetog Trojstva služena je sveta misa nakon čega su, u spomen i sjećanje na 402 poginule djece u Domovinskom ratu, zapaljene svijeće i položeni vijenci ispred spomenika „Prekinuto djetinjstvo“.

Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije nazočili su 26. lipnja 2020.g. u Glini na svečanom obilježavanju 29. obljetnice početka oružanog otpora hrvatske policije srpskom agresoru i tzv. JNA u Domovinskom ratu na glinskom području.

U subotu 27. lipnja 2020.g. u mjestu Kamenska kod Požege u organizaciji Udruge hrvatske policije Grada Požege i Požeško-slavonske županije, obilježena je 29. obljetnica prvog oružanog sukoba hrvatske policije sa srbočetničkim banditima na području požeškog kraja, na kojoj su nazočili predstavnici naše udruge.

Obilježavajući 29. obljetnicu svog osnutka u znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike 108. brigade ZNG RH, 28. lipnja 2020.g. položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ te spomenika poginuloj djeci ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu, a na tom događanju je nazočilo izaslanstvo naše udruge.

U subotu 11. srpnja 2020.g. u hotelu Garić u Garešnici održana je redovna sjednica Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, na kojoj su nazočili predstavnici Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije s područja cijele Republike Hrvatske, od Dobrovnika, Imotskog, Zagreba, Siska, Kutine, Novske, Daruvara, Požege, Pakraca, Slavonskog Broda, Osijeka sve do Vukovara.

Na žalost, otkazan je također ovogodišnji projekt održavanja jubilarnih 10. Sportskih susreta udruga članica ZUHBDRP Republike Hrvatske u herojskom gradu Vukovaru.

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice VRO "Oluja" u Slavonskom Brodu su 5. kolovoza 2020. kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, sudjelovali smo u polaganju vijenaca i paljenju svijeća u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Temeljem Odluke Skupštine UHBDRP BPŽ o promjeni adrese sjedišta Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, koja je donesena na redovnoj Izvještajnoj skupštini održanoj 7. ožujka 2020.g. u Slavonskom Brodu, zaprimili smo 14. srpnja 2020.g. Rješenje upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne odnose, Odsjek za opću upravu Brodsko-posavske županije, kojim se odobrava promjena adrese sjedišta Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.
Nova adresa sjedišta UHBDRP BPŽ: 35000 Slavonski Brod, Stjepana Marjanovića 2 (Dom HVIDR-a Slavonski Brod).

U Staroj Gradiški je 8. rujna 2020.g. održan Okrugli stol na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločin“, na kojem je između ostalih sudjelovao i Vlado Radošić, član Izvršnog odbora Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, autor dvije knjige "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.g." i "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.g."

U organizaciji MUP RH i PU brodsko-posavske, održano je 12. rujna 2020. natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 2. memorijal „Šimo Đamić“ na koji smo odazvali temeljem službenog poziva u svojstvu gostiju. Memorijal je održan drugi puta za redom u spomen na preminulog Šimu Đamića, legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske.

U interesu zaštite zdravlja braniteljske populacije, ali i svih ostalih građana, ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije obilježeno je 16. rujna 2020. skromno uz molitvu i prisjećanje na sve hrvatske kćeri i sinove koji su utkali svoje živote u temelje slobodne i nezavisne Republike Hrvatske!

U povodu proslave Dana policije i zaštitnika policije sv. Mihovila, u Športskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi održan je 26. rujna 2020. malonogometni turnir za poginule hrvatske policajce u Domovinskom ratu, na kojemu su sudjelovale momčadi s područja Požeško-slavonske županije, te po prvi puta i malonogometna momčad naše udruge.

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog, 30. listopada 2020.g. kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, te civilne žrtve iz Domovinskog rata, kao i za sve naše preminule građane koji više nisu s nama.

U skladu s dopisima i preporukama Ministarstva hrvatskih branitelja, a u svezi prilagodbe situaciji uzrokovanoj bolesti COVID-19, ove godine nismo organizirano sudjelovali u „Koloni sjećanja“ u Vukovaru.

I za kraj, najžalosniji smo što ove godine, zbog epidemiološke situacije i zabrane okupljanja većeg broja građana, nismo u mogućnosti organizirati jubilarnu 5. Likovno-literarnu večer hrvatskih branitelja, koju svake godine organiziramo u ovo predbožićno vrijeme. Svjesni smo itekako opasnosti koja prijeti zdravlju naših članova, ali i svih ostalih građana koji bi u velikom broju nazočili ovom našem događanju, stoga su otkazane sve aktivnosti u svezi organizacije navedene akrivnosti.

Zdravlje svih nas nam je najvažnije i daleko prioritetnije od svega ostalog, a ovakvih druženja i drugih raznih događanja će već biti u vremenima koja su pred nama. Bitno je da svi svojom odgovornošću doprinesemo spriječavanju širenja ove pošasti koja nas je zahvatila i time je se ujedno čim prije riješimo, te nastavimo normalno živjeti i raditi.

U ime članova Izvršnog odbora, svim članicama i članovima UHBDRP BPŽ, ali i svim građanima Republike Hrvatske, želim sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu Novu 2021. godinu!

Neka nam svima dragi Bog bude u pomoći, a Vi nam ostajte i dalje negativni na koronavirus, ali uvijek budite pozitivni duhom!

Vlatko Krznarić, predsjednik

Povrata na naslovnicu