1605623226Iz medija o nama: BRODSKA STVARNOST

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije (UHBDRP BPŽ) zadnjih četrnaest godina svojim radom i djelovanjem unaprjeđuje kvalitetu života u društvenoj zajednici, poglavito u braniteljskoj i policijskoj populaciji. Ovu dragovoljnu Udrugu čine članovi iz temeljne policije MUP-a, Policijske uprave Brodsko-posavske iz Domovinskog rata i pripadnika drugih ustrojstvenih oblika MUP-a RH „Jake snage MUP-a“.

UHBDRP BPŽ osnovana je 21. svibnja 2006. godine te zasad okuplja 350 članova. Udruga djeluje provodeći brojne humanitarne aktivnosti i organiziranjem raznih okupljanja kojima se doprinosi nacionalnim, gospodarskim, ekološkim, kulturnim i obrazovnim vrijednostima i drugim općim interesima hrvatske zajednice.

U cilju očuvanja temeljnih vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata, iznošenjem istine o tadašnjim vojnim događanjima i ulozi policije u obrani suvereniteta zemlje, članovi Udruge svečanim manifestacijama i drugim vrstama okupljanja obilježavaju ključne događaje iz hrvatske povijesti, kako podvige i uspjehe, tako i obilježavaju sjećanja na žrtve i upućuju na posljedice rata koje su sveprisutne i danas.

Neke od obljetnica na kojima članovi UHBDRP BPŽ prisustvuju su: Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, početak Domovinskog rata u Hrvatskoj tijekom ožujka u Pakracu, obljetnica „Krvavog Uskrsa“ na Plitvicama, obljetnice napada na hrvatske policajce u Borovom Selu, napada na PP Dalj, na PP Glina i PP Daruvar te središte grada Daruvara, Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, Dan državnosti, te obiljetnice vojno-redarstvenih oslobodilačkih operacija. Također, u svrhu izražavanja spomena i sjećanja na stradavanja veterana i civila Domovinskog rata, članovi UHBDRP BPŽ sudjeluju u koloni sjećanja u Vukovaru te ostalim svečanim komemoracijama poput obljetnice stradanja djece i civila u Slavonskom Brodu i obilježavanja stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, 2. svibnja 1991. u Borovu Selu.

Braniteljska populacija se i danas susreće s mnogim izazovima, kao što su asimilacija u društvenu zajednicu nakon završetka rata, psihofizičke poteškoće, društvena marginalizacija i ostalo, koji nisu dovoljno čuveni i prisutni u javnoj raspravi. UHBDRP BPŽ temu današnjih problema braniteljske zajednice otvara u javnosti podržavajući i organizirajući razne kulturno-umjetničke projekte i publikacije, provođenjem brojnih humanitarnih aktivnosti, naglašavanjem važnosti očuvanja psihofizičkog zdravlja kroz sportska okupljanja, sudjelovanjem na tribinama i okruglim stolovima. Primjerice, članovi Udruge provode razne akcije humanitarnog karaktera s ciljem pomoći socijalno najugroženijima. Udruga sudjeluje u akciji „Vukovar živi 365 dana“, u sportskoj utrci „I ja imam prijatelja policajca“ te organizira „Valentinovo s policijom“, kojima ostvaruje prihode i donacije za humanitarnu pomoć, poput osiguravanja osnovnih životnih potrepština socijalno ugroženim osobama narušenog zdravstvenog stanja i pronalaska besplatnog smještaja potrebitima. S namjerom promicanja ekološke osviještenosti u društvu, Udruga provodi radne akcije uređenja i obnavljanja ratnih spomen obilježja i čišćenje biljne vegetacije u okolici, kao što je sanacija dvaju spomen obilježja u blizini sela Trnakovac, postavljena u spomen na poginule hrvatske policajce Stipu Vukovca, poginulog 1. svibnja 1995. godine tijekom oslobodilačke vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Bljesak, i Slavka Došlića, ubijenog 7. kolovoza 1991. godine u zasjedi postavljenoj od strane agresora.

1605623226Od kulturno-umjetničkih projekata, Udruga organizira i provodi likovno-literarne večeri na kojima se šira javnost može upoznati s umjetničkim stvaralaštvom branitelja i pripadnika policije. U prošlogodišnjem postavu na 4. likovno-literarnim večerima, izloženi su umjetnički radovi Drage Matoševića, Ivana Vrljić-Kineza, Ivana Došlića, Ivice Odobašića, Ozrena Romanjeka, Daria Pavića i Eve Bilandžić, dok su vlastite i pjesme drugih autora interpretirali Zrinko Kapetanić, Josip Lakušić, Franjo Galić, Slavica Grđan, Krešimir Baković, Ivica Odobašić, Katica Štajngret-Antolović, Ivan Došlić, Anton Marijanović i Krešimir Šimić. Isto tako, članovi Udruge i umjetnici, Drago Matošević, Ivan Vrljić-Kinez, Ivan Došlić, Ivica Odobašić, Jozo Pišković, Kazimir Buljan, Dario Pavić i Ivica Banovčić, sudjelovali su na Likovnoj koloniji hrvatskih branitelja u sklopu projekta „Boje Hrvatske nikada ne blijede“ u općini Davor, nakon koje su njihove slike darovane u humanitarne svrhe, a sakupljeni prihodi bili su namijenjeni za liječenje dječaka Luke i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Nadalje, Udruga u cilju promicanje kulturnih i edukativnih vrijednosti, organizira i filmske projekcije. U njihovoj organizaciji prikazan je igrano-dokumentarni film Jakova Sedlara „Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.“, autobiografski dokumentarni film „Smije li ratnik plakati“ Krešimira Šimića te igrokaz za djecu i odrasle „Brod“ posvećen djeci stradaloj u Domovinskom ratu u Hrvatskoj te susjednoj Bosni i Hercegovini, no i svoj djeci svijeta koja su nastradala ili u bilo kojem obliku ispaštaju zbog posljedica koje nosi rat. Osim filmovima, Udruga i putem publikacija približuje manje poznate teme iz Domovinskog rata široj javnosti. Tako su prikupljajući svjedočanstava, dokumentacije i izjave o događanjima u logoru Stara Gradiška, sudjelovali u izradi dviju knjiga „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine.“ i „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine“ autora Vlade Radošića, a dogovorena je i izrada knjige o logorašima iz prvog srpskog logora na hrvatskom teritoriju – Bučja. Također, članovi Udruge nazoče predstavljanju drugih književnih djela, poput knjige autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnardića „Operacija Maslenica – sjećanja sudionika“ i knjige „Moja ratna priča“ autorice Vesne Oršulić.

Članovi Udruge sudjeluju na okruglim stolovima i tribinama s ciljem ukazivanja na važnost konstruktivne rasprave o ratu, njegovom karakteru i posljedicama s kojima se još uvijek braniteljska zajednica, stradalnici rata i njihove obitelji suočavaju. Na okruglom stolu na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločini“, raspravljalo se o počinjenom seksualnom nasilju tijekom Domovinskog rata, važnosti procesuiranja počinjenih zločina i pružanju adekvatne podrške žrtvama. Kako bi se razumjele posljedice i problemi nastali iz Domovinskog rata, potrebno je poznavati događaje koji su prethodili ratu i činjenice o njihovim uzrocima. Povodom toga održana je tribina „Domovinski rat na području Nove Gradiške i novogradiškoj bojišnici“ na kojoj su se svi zainteresirani mogli informirati o ratu, konkretno o ratnim zbivanjima na prostorima Nove Gradiške. Na spomenutoj tribini sudjelovali su članovi UHBDP BPŽ, Đuro Keser i Mirko Cimbal.

Osim njegovanja tradicije i kulture, članovi Udruge organiziranjem i sudjelovanjem na sportskim okupljanjima promiču važnost očuvanja psihofizičkog zdravlja za cjelokupno životno blagostanje čovjeka. Udruga svake godine organizira sportske susrete na kojima se sudionici mogu natjecati u disciplinama poput malog nogometa, stolnog tenisa, bele, šaha i streljaštva. Također, Udruga sudjeluje u pojedinim sportskim natjecanjima kojima se iskazuje pijetet poginulim hrvatskim braniteljima. Tako su predstavnici Udruge sudjelovali na sljedećim sportskim okupljanjima: u ultramaratonu 108 km za 108. brigadu ZNG RH, od Ovčare preko Vukovara do Slavonskog Broda; na izboru za najspremnijeg pripadnika MUP RH na memorijalu „Šimo Đamić“; na tradicionalnoj biciklijadi „108. ide dalje…“; na otvorenom prvenstvu u streljaštvu naziva „Memorijal Matko Maršić“; na malonogometnom turniru za poginule hrvatske policajce u Domovinskom rat; na memorijalnom turniru „Damir i Miro u Gromačniku, u spomen na Damira Turšića i Miroslava Jurjevića; na tradicionalnoj biciklijadi Slavonski Brod – Podcrkavlje; na memorijalnom međunarodnom turniru “Zvonko Mikolčević” u Ruščici; na memorijalnom malonogometnom turniru „Josip Jović“ u Aržanu; i dr. Na spomenutim natjecanjima članovi Udruge postižu vrhunske rezultate, a posebno su prepoznati sportski i životni uspjesi člana Krešimira Šimića kojem je urečena nagrada „Štit Berislavića“ za nesebičan doprinos u promicanju ljudskih i moralnih vrijednosti, promicanju granica ljudske izdržljivosti, ostvarena postignuća u iznimno teškoj atletskoj ultramaratonskoj disciplini te za promicanje istine o Domovinskom ratu kroz snimljeni film „Smije li ratnik plakati“. Sportsko znanje i uspješne rezultate Udruga prepoznaje i u radu drugih. Tim povodom, pod inicijativom i organizacijom predsjednika Udruge Vlatka Krznarića, uz potporu Pave Naletića, predsjednika druge 108. brigade ZNG, trojica nogometnih trenera – Zoran Galetić, Antun Jeleč i Tihomiru Čengić, nagrađeni su od strane Hrvatskog nogometnog saveza i Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije. Galetić, Jeleč i Čengić nekadašnji su pripadnici hrvatske policije PU brodsko-posavske te 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod.

Svojom aktivnom uključenošću u današnje demokratsko društvo neovisne Republike Hrvatske i time daljnjim doprinošenjem u obrani hrvatskih interesa i vrijednosti, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, održavaju svoj ratni identitet i integritet. Svojim radom Udruga ukazuje na vrijednosti pomaganja članovima zajednice, promiče zdravlje i blagostanje u društvu, potiče razmjenu ideja i kulture te važnost informiranja o povijesnim činjenicama, očuvanje tradicije i vrijednosti. UHBDP BPŽ svojim djelovanjem čini dobrobit u općem interesu javnosti, ne isključujući niti jednu društvenu skupinu, već upravo povezuje i osnažuje civilno društvo provođenjem kulturno-umjetničkih, sportskim, humanitarnim i edukativnim inicijativama.

Izvor: BRODSKA STVARNOST

Povrata na naslovnicu