pakrac 03 2018 01Jučer su u Pakracu članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ te članovi Koordinacije braniteljskih udruga BPŽ i grada Nove Gradiške sudjelovali u „Mimohodu pobjednika“. Dan je to kada obilježavamo početak Domovinskog rata u Republici hrvatskoj i trenutak sjećanja na prvi napad agresora na domaće snage. Prije 27 godina pobunjeni Srbi su razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju u Pakracu.

Na samom početku svečanog programa Svetu Misu u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je pakrački župnik vlč. Matija Juraković. Ove godine velik broj hrvatskih branitelja iz cijele lijepe naše, građani i brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na pakračkom groblju, a nakon toga održana je i svečana akademija obilježavanja u Domu dr. Franje Tuđmana na kojoj je uvodno Himnu Republike Hrvatske izvela policijska klapa Sveti Mihovil iz Splita.

Okupljenima su se obratili: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik glavnog ravnatelja policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova Željko Prša, prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Marko Lukić, župan požeško – slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević i predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić. Svečanosti su nazočili i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška te umirovljeni general Mladen Markač, počasni građanin grada Pakraca. Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, ovom je prigodom domaćinima i predstavnicima institucija uručio nedavno izdanu Monografiju „Specijalna policija u Domovinskom ratu“.

Promocija knjige

11.12.2018. u Novoj Gradiški