Bljesak 2019 01U srijedu, 1. svibnja, u Okučanima, svečano je obilježena 24. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, kojom je oslobođena zapadna Slavonija. Prije 24 godine u manje od 32 sata, hrvatske snage oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija, čime je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U dva dana slomljen je otpor preostalih neprijateljskih snaga. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena, od kojih su devetorica umrla od posljedica ranjavanja. U Domovinskom ratu poginula su 762 policijska službenika, 26 njih se još uvijek vode kao nestali, a više od 3600 ih je ranjeno. U VRO „Bljesak“ poginulo je osam policijskih službenika, a 38 ih je ranjeno.

Program obilježavanja 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, započeo je budnicom u jutarnjim satima u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana, a središnja svečanost obljetnice održana je kod spomen obilježja „Kocke vedrine“ gdje je s posebnim pijetetom prema žrtvi hrvatskih branitelja, na jarbol podignuta zastava Republike Hrvatske.

Čitanjem imena poginulih branitelja u VRO „Bljesak“, pozdravljanjem cijelog državnog vrha, hrvatskih branitelja i građana, čitanjem povjesnice o VRO „Bljesak“,polaganjem vijenaca i molitvom koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, odana je počast hrvatskim braniteljima koji su odlučili ostati ustrajni u ostvarenju svojih snova.

Među mnogobrojnim predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nazočili su i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Vlatko Krznarić, Ivica Franjić, Mirko Cimbal i Goran Tomić.

Bljesak 2019 11

Bljesak 2019 12