Zrinko GB 2019Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 1991.g. pobunjeni okučanski Srbi na ovom su području proglasili Srpsku autonomnu oblast Zapadna Slavonija. Kao i ostale „srpske oblasti“ koje su pobunjeni Srbi osnovali na hrvatskom teritoriju, krajem 1991. godine SAO Zapadna Slavonija postaje dijelom Republike Srpske Krajine, paradržave osnovane na okupiranom dijelu Republike Hrvatske, s konačnim planom da ovi teritoriji postanu dijelom proširene srpske države.

Tijekom rata, pobunjeni Srbi u zapadnoj Slavoniji planirali su okupirati velik dio zapadne Slavonije. Primjerice, prilikom proglašenja SAO zapadne Slavonije navedeno je da će ona obuhvaćati područje Okučana, Novske, Pakraca, Slavonske Požege, Daruvara, Grubišnog Polja, Virovitice, Bjelovara, Orahovice, Našica i Đakova „kao i mjesto Jasenovac, nekad i danas najveće srpsko stratište i svetilište“. Prema nekim planovima trebala je obuhvaćati gotovo 4.000 km².

Zahvaljujući uspješnom otporu hrvatskih branitelja pojedinih gradova i sela na planiranom području SAO Zapadne Slavonije, te zatim i uspješnim oslobodilačkim operacijama hrvatskih snaga na ovome području u jesen i zimu 1991. godine, SAO Zapadna Slavonija u konačnici je svedena na 508 km² na kojima je, usprkos stalnim ambicijama njezinih čelnika o proširenju na slobodni dio hrvatskog teritorija, egzistirala do potpunog oslobođenja zapadne Slavonije koje je provedeno oslobodilačkom operacijom "Bljesak", koju su brilijantno izveli pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a RH početkom svibnja 1995. godine.

U Gornjim Bogićevcima je 15. kolovoza 2019. polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, obilježena 28. obljetnica početka ratnih djelovanja na ovom području, kojom prigodom je uz mnogobrojne predstavnike braniteljskih udruga, civilnih i crkvenih dužnosnika, nazočio Zrinko Kapetanić, predsjednik Suda časti Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ i načelnik Policijske postaje Okučani.

Foto: Radio "Bljesak" Okučani

Zrinko GB 2019