108 uvodDana 25. lipnja 2022.g. u Velikoj Kopanici je svečano obilježena 31. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG RH

Program svečanosti započeo je u 12:00 sati kada je ulicama Velike Kopanice prošla povorka konjanika i konjskih zaprega, dok je istovremeno krenula i biciklijada od Beravaca do Velike Kopanice u organizaciji Udruge mladih.

U 15:00 sati započelo je okupljanje nekadašnjih pripadnika slavne 108. brigade ZNG RH i gostiju, nakon čega se pristupilo polaganju vijenaca i paljenju svijeća na spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u čemu su sudjelovala mnogobrojna izaslanstva državnih, županijskih i općinskih vlasti, predstavnici PU brodsko-posavske Mijo Kršić i Mirko Ćorak, te predstavnici civilnih i braniteljskih udruga.

Na nogometnom igralištu NK "Posavina" Velika Kopanica održana je manifestacija "Konji vrani", a po završetku tog dijela programa služena je sv. misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka. Proslava je nastavljena bogatim kulturno-umjetničkim programom, a paralelno se održavalo i natjecanje u kuhanju fiša, pod nazivom "108. kotlića za 108. brigadu" u kojem je sudjelovalo gotovo stotinu natjecateljskih ekipa. U kasnim večernjim satima proglašeni su pobjednici ovog natjecanja, te su im uručene prigodne nagrade.

Bitno je napomenuti kako je 108. brigada ZNG RH ustrojena 28. lipnja 1991.g. u selu Podcrkavlje pokraj Slavonskog Broda, a njenu 1. i 2. bojnu sačinjavali su hrvatski dragovoljci s područja bivše općine Slavonski Brod, 3. bojna je ustrojena u bivšoj općini Nova Gradiška, dok je 4. bojna ustrojena u Požegi.

Okosnicu ove postrojbe u početku uglavnom su činili pripadnici "R" sastava hrvatske policije, koji su dragovoljno pristupili hrvatskoj policiji krajem 1990.g., a ustrojem 108. brigade ZNG RH, većina navedenih pripadnika, temeljem zapovijedi biva preraspoređena u navedenu brigadu, gdje nastavljaju svoj ratni put u obrani Domovine.

108 uvod 01

108 uvod 02

108 uvod 03

108 uvod 04

108 uvod

Povrata na naslovnicu