Kreirano: 26 Lipanj 2022

Glina 2022 011Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije sudjelovali na obilježavanju 31. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini.

Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Uz obitelj, hrvatske branitelje i mještane Gline, svečanom obilježavanju nazočili su Glavni ravnatelj policije i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Nikola Milina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, hrvatski general i saborski zastupnik Željko Sačić, posebni savjetnik ministra general-pukovnik Mladen Markač, potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora general-pukovnik Mladen Kruljac, general-pukovnik Drago Matanović, predjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, predstavnici sudionika 15. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ te predstavnici medija.

U jutarnjim satima obitelj poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici 15. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položili su vijence i zapalili svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.

O P Š I R N I J E
Kreirano: 25 Lipanj 2022

108 uvodDana 25. lipnja 2022.g. u Velikoj Kopanici je svečano obilježena 31. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG RH

Program svečanosti započeo je u 12:00 sati kada je ulicama Velike Kopanice prošla povorka konjanika i konjskih zaprega, dok je istovremeno krenula i biciklijada od Beravaca do Velike Kopanice u organizaciji Udruge mladih.

U 15:00 sati započelo je okupljanje nekadašnjih pripadnika slavne 108. brigade ZNG RH i gostiju, nakon čega se pristupilo polaganju vijenaca i paljenju svijeća na spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u čemu su sudjelovala mnogobrojna izaslanstva državnih, županijskih i općinskih vlasti, predstavnici PU brodsko-posavske Mijo Kršić i Mirko Ćorak, te predstavnici civilnih i braniteljskih udruga.

Na nogometnom igralištu NK "Posavina" Velika Kopanica održana je manifestacija "Konji vrani", a po završetku tog dijela programa služena je sv. misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka. Proslava je nastavljena bogatim kulturno-umjetničkim programom, a paralelno se održavalo i natjecanje u kuhanju fiša, pod nazivom "108. kotlića za 108. brigadu" u kojem je sudjelovalo gotovo stotinu natjecateljskih ekipa. U kasnim večernjim satima proglašeni su pobjednici ovog natjecanja, te su im uručene prigodne nagrade.

Bitno je napomenuti kako je 108. brigada ZNG RH ustrojena 28. lipnja 1991.g. u selu Podcrkavlje pokraj Slavonskog Broda, a njenu 1. i 2. bojnu sačinjavali su hrvatski dragovoljci s područja bivše općine Slavonski Brod, 3. bojna je ustrojena u bivšoj općini Nova Gradiška, dok je 4. bojna ustrojena u Požegi.

Okosnicu ove postrojbe u početku uglavnom su činili pripadnici "R" sastava hrvatske policije, koji su dragovoljno pristupili hrvatskoj policiji krajem 1990.g., a ustrojem 108. brigade ZNG RH, većina navedenih pripadnika, temeljem zapovijedi biva preraspoređena u navedenu brigadu, gdje nastavljaju svoj ratni put u obrani Domovine.

O P Š I R N I J E
Kreirano: 25 Lipanj 2022

Spomendan je u Republici Hrvatskoj kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991. godine.

zastava