U Staroj Gradiški održan Okrugli stol na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločin“

in Vijesti
Kreirano: 12 Rujan 2020

VladoNa Okruglom stolu sudjelovao je između ostalih i Vlado Radošić, član Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, autor dvije knjige "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.g." i "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.g."

Udruga Žene u Domovinskom ratu i Zaklada "Sunčica" iz Vukovara u suradnji s Općinom Stara Gradiška 8. rujna 2020.g. održali su OKRUGLI STOL na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločin“. Domovinski rat iza sebe je ostavio brojne žrtve. Jedne od njih su i žene. Seksualna zlostavljanja tijekom rata u logoru Stara Gradiška za mnoge od njih ostavila je rane koje nisu zacijelile niti dan danas.Još više boli spoznaja da su ti zločini prošli nekažnjeno.

Žrtve koje su na Okruglom stolu svjedočile o osobnom stradanju i izostanku društvene pažnje, traže da predstavnici državnih institucija iskažu što će učiniti da se završi dugogodišnje čekanje na obeštećenje žrtve i kažnjavanje počinjenih zločina.

Cilj okruglog stola bio je potaknuti konstruktivnu raspravu na temu kako Hrvatska i ostale zemlje u regiji mogu progoniti počinitelje seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata i pružiti adekvatnu podršku žrtvama. Prije početka rasprave prikazan je dokumentarni film o zlostavljanju u logoru Stara Gradiška i na Manjači.Marija Slišković, autorica knjige Sunčica istaknula je kako žene ne traže utjehu, nego da traže pravdu.

Mnogo je toga prešućeno u Hrvatskoj, pa tako i ono što se događalo uoči ratne agresije 1991. godine, poput apela tadašnjem Generalštabu JNA koji su potpisale 64.000 osoba (prvenstveno žene) koje su tražile rješavanje spora mirnim putem. Prema njenim riječima žrtve su prešućene i ignorirane – gotovo 30 godina o njima se nije govorilo. Prešućivanjem zločina silovanja u Domovinskom ratu hrvatsko društvo iskazuje neodgovornost prema žrtvama ugrađenima u stvaranje neovisne hrvatske države, naglašava Marija Slišković predsjednica Udruge "Žene u Domovinskom ratu".

Vedrana Šimundža Nikolić pomoćnica ministra u Ministarsvu pravosuđa i uprave rekla je iako su motivirali mnoge žrtve da svjedoče o proživljenom ratnom zločinu u Domovinskom ratu nemaju podignutih optužnica. Žrtve ostaju u uvjerenju da nema institucionalne volje za progon zločinaca. Država je dužna i država je spremna ovo učiniti mjestom pijeteta koje i zaslužuje, naglašava Šimundža Nikolić.

Domaćin okruglog stola bio je načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić koji ističe kako se ovaj logor treba urediti i sačuvati kao simbol patnje i žrtve za slobodnu RH. Priče iz logora su jako teške i duboko emotivne.No brojne žrtve koje se danas zaboravljaju su žrtve silovanja,među njima je i Ana Popović iz Gređana,tada je imala 31 godinu,a u u logoru Stara Gradiška prošla je strahote.

I muškarci su bili žrtve silovanja. Ratnih strahota prisjetio se i hrvatski branitelj Ivica koji je u logoru Stara Gradiška zatočen s 24 godine. Zgaženo ljudsko dostojanstvo teško se oporavlja, a samo oni koji su bili zatočeni u ovom i drugim srpskim koncentrac.logorima znaju kako je teško živjeti s time.

- U Domovinskom ratu su aktivno sudjelovale 14.443 žene. Poginulo ih je 766, a 1.973 su bile ranjene i danas imaju lakši ili teži invaliditet.na najokrutniji način osobno dostojanstvo izgubile su brojne žene, koje su u prvim ratnim godinama bile silovane.

Najmlađa silovana žrtva bila je 6-godišnja djevojčica,a najstarija u dobi od 72 godine. Svjedoci su navodili da su žene silovane u prisustvu roditelja, djece i muževa, rođaka i poznanika, koji su pod prijetnjom oružjem bili prisiljeni gledati te neljudske činove. Silovanja su često bila višestruka, a u brojnim slučajevima posljedica je bila i trudnoća žrtve silovanja. Rađala su se neželjena djeca teško traumatiziranih majki, a istina o postanku njihova života ostat će bolna ostavština za budućnost.-

Ovaj okrugli stol samo je početak dijaloga o žrtvama seksualnog nasilja tijekom Domovinskog rata koji se svakako mora nastaviti dalje,zaključeno je na jučerašnjoj raspravi.

AUTOR: RADIO BLJESAK

Okrugli 2020 1

Okrugli 2020 2

Okrugli 2020 3

NA VRH