Obilježena 30. obljetnica srbočetničkog napada na Policijsku postaju Glina i cjelokupno glinsko područje

in Vijesti
Kreirano: 26 Lipanj 2021

Glina 2021 32Pobunjeni Srbi glinskog kraja koji se nisu mirili s uspostavom Hrvatske države i proglašenjem njene nezavisnosti, na današnji dan 26. lipnja 1991. napali su Policijsku postaju u Glini.

Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije i ove su godine nazočili na obilježavanju obljetnice početka stradanja glinskog područja u Domovinskom ratu i pružanja oružanog otpora hrvatske policije otvorenoj srbočetničkoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Upravo ovdje na glinskom području, u sukobima malobrojne hrvatske policije s daleko nadmoćnijim neprijateljom, poginuo je 15. srpnja 1991.g. ZVONKO MIKOLČEVIĆ, hrvatski policajac iz PU brodsko-posavske, čiji su pripadnici među prvima došli u pomoć napadnutoj Glini.

Poginulim hrvatskim policajcima Tomislavu Romu i Zvonku Mikolčeviću, ali i svim ostalim poginulim hrvatskim braniteljima, uz mnogobrojne visoke dužnosnike MUP-a RH predvođene ministrom Davorom Božinovićem, počast je danas odao i Antun Valić, načelnik PU brodsko-posavske, koji je u tim teškim vremenima za hrvatski narod bio mladi hrvatski policajac i aktivni sudionik svih tih ratnih događanja i strahota.

Policijska postaja u Glini napadnuta je 26. lipnja 1991. u 4:40 sati, a povod je bila dan prije donesena saborska Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Domaći glinski srpski pobunjenici, uz pomoć 'Martićevaca' iz Knina, napali su postaju iz svih vrsta oružja.

Nakon četverosatne obrane i grčevitog otpora neprijatelju, uz obećanje da će biti propušteni prema Petrinji, 15 hrvatskih policajaca i jedan civil iz postaje su se predali, ali umjesto u Petrinji završili su u kninskom zatvoru. Tamo su u zarobljeništvu proveli 52 dana. Zatvorom u Kninu upravljao je zloglasni Kapetan Dragan.

Policijsku postaju su ubrzo, u munjevitoj akciji, oslobodili pripadnici hrvatske policije. No, nisu uspjeli osloboditi zarobljene policajce. Glina će u hrvatskim rukama ostati još mjesec dana, do 27. srpnja, kada snažni tenkovski napad prisiljava hrvatske branitelje na povlačenje. Glinski kraj u Domovinskom ratu doživio je velika stradanja. Spaljena su 33 hrvatska sela, a poginulo je 396 Glinjana, među kojima je 78 hrvatskih branitelja.

Povrata na naslovnicu

NA VRH