Preminuo je vukovarski heroj Danijel Rehak

in Vijesti
Kreirano: 10 Lipanj 2022

Rehak DanijelPreminuo je Danijel Rehak višegodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje za ratne zločine.

Danijel Rehak je prije nešto više od mjesec dana operiran, kada mu je srce prestalo raditi i pao je u komu. Od tada pa sve do danas trajala je borba liječnika za njegov život.

Prije Domovinskog rata Danijel Rehak je radio kao profesor tjelesnog odgoja, a u Domovinski rat uključio se početkom srpnja kad je preuzeo Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. I pad grada dočekao je u Vukovaru kada je završio u srbijanskim logorima gdje je proveo devet mjeseci. Na razne načine bio je aktivan u braniteljskim krugovima te kao takav postao prepoznatljiva osoba ne samo u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji nego i u Hrvatskoj. Jedan je od inicijatora izgradnje Spomen doma Ovčara, a njegova udruga sudjelovala je u izradi stripa “Krik s Ovčare”.

Ispred udruge podigao je više kaznenih prijava protiv osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, a aktivno su sudjelovali i na drugim raznim projektima koji su govorili o Domovinskom ratu i braniteljima. Prošle godine, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti ukazana mu je čast i da govori na tvrđavi u Kninu. Bio je aktivan i u sportskim vodama jer je više godina obnašao dužnost predsjednika HNK "Radnički". S dolakom mirne reintegracije obnašao je i dužnost gradskog vijećnika Grada Vukovara.

Danijel Rehak dao je ogroman i nemjerljiv doprinos u obrani naše Domovine, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što mu hrvatski narod nikad neće zaboraviti. Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora.

Zahvalni smo mu na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja. U ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije izražavamo iskrenu sućut njegovoj ožalošćenoj obitelji, ratnim suborcima, logorašima i svim prijateljima.