fixed background image joomla

OBAVIJEST - 10. Sportski susreti ZUHBDRP RH, Vukovar 2020.

Grb ZajedniceOvim putem obaviještavamo sve udruge članice Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske kako ovogodišnji planirani projekt održavanja 10. Sportskih susreta ZUHBDRP RH u Vukovaru neće biti realiziran niti proveden.

Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske početkom ove godine obustavilo je sve kandidirane projekte braniteljskih udruga, kao i financiranje istih, isključivo radi zaštite zdravlja braniteljske populacije, sukladno svim Odlukama o spriječavanju širenja zarazne bolesti COVID-19. ............ #OSTANIMOODGOVORNI

 

Opširnije...

PRIOPĆENJE - Prigovor na raspodjelu financijskih sredstava za rad udruga hrvatskih branitelja iz Proračuna Brodsko-posavske županije za 2020.g.

NetransparentnoU cijelosti prenosimo Priopćenje za javnost KUPIDR BPŽ, čija je članica i naša Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ 

Predsjedništvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije temeljem svog Zaključka sa sjednice održane 20. srpnja 2020.g., ovim putem izražava svoje nezadovoljstvo s donesenom Odlukom o odobrenim sredstvima za financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Brodsko-posavsku županiju iz djelokruga Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u 2020.g., koju potpisuje župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Iz ove županove Odluke od 10. srpnja 2020.g., Klasa: 550-01/20-01/37, Urbroj: 2178/1-09-20-04, vidljivo je kako su iz Proračuna Brodsko-posavske županije odobrena financijska sredstva za 8 (osam) programa i projekata udruga proisteklih iz Domovinskog rata u iznosu 183.100,00 kn, među kojima je ubrojena i udruga „Hrvatsko društvo političkih zatvorenika“ s projektom „Obilazak logora i grobišta“ u iznosu 8.000,00 kn. Apsolutno nemamo ništa protiv dodjele financijskih sredstava za rad i aktivnosti navedene udruge, no smatramo kako navedena udruga po svom karakteru i obliku udruživanja nikako ne pripada kategoriji udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sukladno tome, proizlazi kako su financijska sredstva temeljem ove Odluke ustvari odobrena za samo 6 braniteljskih udruga (Zajednica udruge HRVI BPŽ - 2 projekta, Udruga HVIDR-a Slavonski Brod, Udruga HVIDR-a Nova Gradiška, Hrvatski časnički zbor BPŽ, Udruga hrvatskih branitelja HRZ i PZO Slavonski Brod i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ) s ukupno kandidiranih 7 projekata. Postavlja se pitanje što je s ostalim braniteljskih udrugama koje djeluju i rade na području Brodsko-posavske županije?! Koji je njihov status i kome one pripadaju?!

Opširnije...

RADIO MARIJA: "Snaga Hrvatske" – tema: “Prekinuto djetinjstvo”; gost: Vlatko Krznarić iz Slavonskog Broda

Radio emisija "Snaga Hrvatske" – tema: “Prekinuto djetinjstvo”; gost: Vlatko Krznarić iz Slavonskog Broda, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije; urednica i voditeljica: Višnja Mikić.

Radio Marija je jedan od vrlo rijetkih medijskih servisa koji redovito svake subote emitira radio emisiju na temu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, u kojoj je Vlatko Krznarić gostovao već po drugi puta. U ovoj emisiji je govorio između ostalog i o stradnju djece u Domovinskom ratu, te o poražavajućoj činjenici kako za te zločine do danas nitko nije odgovarao! – Emisija je emitirana: 13. lipnja 2020.g.

U Garešnici održana sjednica Izvršnog odbora ZUHBDRP RH

Garesnica1U subotu 11. srpnja 2020.g. u hotelu Garić u Garešnici održana je redovna sjednica Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, na kojoj su nazočili predstavnici Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije s područja cijele Republike Hrvatske, od Dobrovnika, Imotskog, Zagreba, Siska, Kutine, Novske, Daruvara, Požege, Pakraca, Slavonskog Broda, Osijeka sve do Vukovara.

Domaćin održavanja sjednice Izvršnog odbora ZUHBDRP RH bili su članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Garešnica i njihog predjesnik Edim Muratović, koji ujedno obnaša dužnost dopredsjednika ZUHBDRP RH.

Ovom radnom sjednicom predsjedavao je predsjednik Marijan Smernić, uz asistenciju tajnika Vlatka Krznarića i dopredsjednika Ivice Strinića i Edima Muratovića. Teme sjednice su bile podnošenje izvješća o provedenim dosadašnjim aktivnostima, te provedba planiranih aktivnosti u narednom razdoblju.

Predsjednik Marijan Smernić podnio je kratko izvješće o dosadašnjim provedenim aktivnostima, kojom prilikom je naglasio kako neke aktivnosti nisu provedene u potpunosti zbog novonastale situacije u svezi sa spriječavanjem širenja zarazne bolesti Covid-19, no predstavnici Zajednice su unatoč takvoj situaciji sudjelovali na svim značajnim događanjima koja su održana u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite RH.

Opširnije...

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG RH

108 2020 3Obilježavajući 29. obljetnicu svog osnutka u znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade, 28. lipnja 2020.g. položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ te spomenika poginuloj djeci ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu.

Na obilježavanju 29. obljetnice osnutka 108. brigade ZNG RH nazočili su roditelji poginulih hrvatskih branitelja, članovi Udruge 108. brigade ZNG RH, predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade RH, PU Brodsko-posavske, predstavnici Udruge HVIDR-e, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka. Ovoj svečanosti nazočilo je i izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, predvođeno predsjednikom Vlatkom Krznarićem.

U ime Brodsko-posavske županije vijenac je položio brodskoposavski župan Danijel Marušići njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković. U znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade vijenac su, ispred Grada Slavonskog Broda, položili i zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić.

Podsjetimo, 108. brigada ustrojena je 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje, a tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovala je u vojnim operacijama na ratištima slavonske i bosanske posavine. Nažalost tijekom ratnih djelovanja, svoje živote izgubila su 182 pripadnika dok ih je 850 ranjeno.

Ovu legendarnu brigadu sačinjavali su većinom dragovoljci i odmah na početku ustrojena je sa 4. umjesto s 3 bojne. Uz Sibinj, gdje je ustrojena 2. bojna u općinskim središtima Nova Gradiška i Požega ustrojene su 3. i 4. bojna, a u rujnu 1991., 3. bataljun postaje osnova za ustroj 121. brigade, a 4. bataljun za ustroj 123. brigade Hrvatske vojske. Ukidanjem 139. brigade, u sastav 108. ulazi i 36. samostalni motorizirani bataljun.

Opširnije...

Obilježena 29. obljetnica prvog oružanog sukoba hrvatske policije sa srbočetničkim banditima na području požeškog kraja

Kamenska 2020 01U subotu 27. lipnja 2020.g. u mjestu Kamenska kod Požege u organizaciji Udruge hrvatske policije Grada Požege i Požeško-slavonske županije, obilježena je 29. obljetnica prvog oružanog sukoba hrvatske policije sa srbočetničkim banditima na području požeškog kraja.

Po završetku komemorativnog dijela ove obljetnice, održana je potom u Orljavcu Izvještajna godišnja skupština Udruge hrvatske policije Grada Požege i Požeško-slavonske županije, na kojoj su uz predstavnike braniteljskih udruga nazočili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Josip Duspara i Vlatko Krznarić, u sastavu izaslanstva Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, koje je predvodio predsjednik Marijan Smernić.

Opširnije...