fixed background image joomla

Borovo Selo: Obilježena 25. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika

13083133 272207403115614 7697151202479603959 nU Borovom Selu, nadomak Vukovara, u ponedjeljak 2. svibnja obilježena je 25. obljetnica pogibije i pokolja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika pripadnika Policijske postaje Vinkovci, na kojoj je nazočio Željko Golubičić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, kao izaslanik Marijana Smerniča, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, u pratnji Marka Miličevića, predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, te Mate Dudića, predsjednika Udruge policije Vukovarski branitelj Domovinskog rata i člana Predsjedništva ZUHBDRP RH.

Četvorica pripadnika specijalne policije Vinkovci došli su, po službenoj dužnosti, 1. svibnja 1991. godine u Borovo Selo da jugoslavensku zastavu zamjene hrvatskom trobojnicom. Prigodom izvršavanja službenog zadatka dvojica policajaca bila su uhićena, a druga dvojica, premda ranjena, uspjela su pobjeći. Sutradan se krenulo u oslobađanje dvojice uhićenih redarstvenika. U toj akciji poginula su dvanaestorica redarstvenika, a 21 ih je bilo ranjeno. Službeni najavljivač pročitao je, prigodom komemoracije, njihova imena. To su: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marino Petrušić, Janko Ćorić, Željko Hrala i Mladen Čatić.

Pogibija dvanaest hrvatskih redarstvenika na današnji dan, 2. svibnja 1991. u Borovom selu događaj je koji u sebi opisuje cijelu istinu o borbi za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Slabo naoružani mladići pošli su pružiti otpor puno bolje opremljenim pobunjenicima koji su imali pojačanje uvježbanih terorista iz Srbije i pomoć JNA koja je svoje cijevi okrenulaprotiv hrvatskog naroda.  Žrtve tih mladića nisu bile besmislene. One su nam bile upozorenje što nas čeka ako ostanemo u zajedničkoj državi. One su nas učvrstile u namjeri da se izborimo za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Zastanimo na trenutak i sjetimo se s dubokim poštovanjem ugaslih mladih života koji su pali da bi Hrvatska živjela izjavio je Tomislav Karamarko. 

Opširnije...

“Bljesak” – vojno-redarstvena operacija RH - 01.05.1995.

bljesak Pobunjeni okučanski Srbi su 24. travnja 1995. godine zatvorili promet na okupiranom dijelu autoceste. Povod zatvaranju bilo je srpsko protivljenje odrednicama Gospodarskog sporazuma prema kojem je nekontrolirani promet putnika i roba između Republike Srpske Krajine i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) bez suglasnosti hrvatskih vlasti bio nemoguć. Okupacijske vlasti RSK smatrali su to narušavanjem njihove samoproglašene neovisnosti.

Glavni hrvatski pregovarač s okupacijskim vlastima RSK, Hrvoje Šarinić, izjavio je da će ukoliko autocesta ne bude otvorena do 25. travnja u šest sati ujutro, hrvatska policija promet uspostaviti silom. Autocesta je otvorena 25. travnja za promet. Istoga dana okupiranu Zapadnu Slavoniju posjetili su predsjednik RSK Milan Martić i načelnik GŠ SVK Milan Čeleketić, koji su na više javnih skupova pokušali smiriti uznemirene Srbe. Izjavama da je SVK spremna za obranu čak i da vrati dio izgubljenih područja, stvoren je lažni osjećaj sigurnosti kod stanovništva.

Hrvatske vlasti, iako su cijelo vrijeme radile na provedbi Gospodarskog sporazuma i nalaženju mirnog rješenja sukoba sa Srbima, bile su prisiljene pokrenuti operaciju „Bljesak“. Povod za pokretanje operacije dogodio se 28. travnja 1995. kada je nožem na benzinskoj postaji INA – e, na autocesti kod Nove Gradiške, Hrvat I. G. ubio nožem Srbina T. B., kojeg je poznavao od prije jer su porijeklom iz istoga sela. Iako je ubojica uhićen i predan istražnome sucu, u noći 28./29. travnja brat ubijenog pucao je sa svojim prijateljima po vozilima koja su prolazila dijelom autoceste kroz okupirano područje Zapadne Slavonije. Poginule su tri osobe dok ih je više ranjeno.

Opširnije...

Zanimljive fotke

108. ide dalje...

Članarina za 2020.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice

Brojač posjeta