Dan branitelja Vukovara 2017 01Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Vukovara, a u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara, na kojem je između ostalih nazočilo i izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske u sastavu: predsjednik Marijan Smernić, Mato Dudić, Željko Golubičić i Vlado Kos.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti svim poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, koji su svoje živote utkali u oltar Domovine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Tomislav Panenić, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, Grad Vukovar na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara te brojna izaslanstva.

Molitvu je predvodio fra Mato Vincetić, vojni kapelan u Vinkovcima nakon čega je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena sveta misa.

Središnji događaj slavlja bila je svečana akademija održana u Hrvatskom domu Vukovar na kojoj su nazočili mnogobrojni uvaženi gosti među kojima su bili i Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara pozdravnim je riječima otvorio svečanu akademiju. „Danas je obljetnica koje se svi moramo sjetiti, a to je povijesno postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar koja je prije točno 26 godina održala u Bogdanovcima. Bio je to početak stvaranja obrane Vukovara, Slavonije ali i jedine nam Domovine Hrvatske", rekao je Šoljić te dodao, „U Vukovarskoj epopeji unatoč patnji i progonu vukovarske braniteljice i branitelji danas ovdje ponosno stoje podsjećajući na žrtvu koja je podnesena za slobodu, mir i demokraciju u kojima uživamo. Hrvatski branitelji danas daju svoj obol sudjelujući ravnopravno u organiziranju mnogih manifestacija i akcija stvarajući tako bolje uvjete svim stanovnicima našeg voljenog grada Vukovara".

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava čestitao je hrvatskim braniteljima Vukovara njihov dan i rekao kako Vukovarce treba okupljati zajedništvo, ne samo sjećanje na prošla vremena koja trebaju biti uporište te istaknuo: „1991. godine u neusporedivo težim okolnostima nego u današnje vrijeme uspjeli smo izboriti slobodnu Republiku Hrvatsku zahvaljujući vama, u tenisicama, bez oružja i bez ustroja, uspjeli ste pobijediti jednu od najvećih vojnih sila Europe, stoga danas ne prihvaćam da se ne može, jer može se i mora, to je zadaća svih nas".

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svom obraćanju prisutnima naglasio je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja i cijela Vlada Republike Hrvatske izražava duboku zahvalnost svima koji su se odazvali i stali u obranu Domovine. „Naš Domovinski rat bio je pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački u kojemu je obranjena i oslobođena međunarodno priznata hrvatska država od velikosrpske agresije i okupacije. Nikada ne smijemo zaboraviti da smo iz tog nametnutog nam rata izašli kao pobjednici. Isto tako moramo imati na umu da žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju i neće biti zaboravljene. One obavezuju na širenje istine o Domovinskom ratu ali i na borbu protiv zaborava. Naša je obveza zajedničkim snagama i naporima odgovorno i pošteno raditi svoj posao, doprinositi unapređenju i boljitku drage naše Domovine Hrvatske", istaknuo je ministar Medved.

Okupljenima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović izrazivši osobito zadovoljstvo što je zajedno s hrvatskim braniteljima Vukovara obilježila njihov dan. „Domovinski rat je temelj hrvatske države i s pravom govorimo da je Vukovar mjesto posebnog pijeteta", rekla je Predsjednica te istaknula kako je godina 1991. bila najteža godina agresije, ali i ključna godina obrane u kojoj je upravo Vukovar pokazao svu otpornu snagu hrvatskog naroda i domoljuba svih nacionalnosti, a naposljetku je mudrom politikom prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnika dr. Franje Tuđmana Vukovar i hrvatsko Podunavlje oslobođeno mirnom reintegracijom čime su spašeni mnogi životi naglasivši kako se to veliko povijesno vrijeme u kojemu su se donosile nimalo lake odluke ne smije zaboraviti.

Predsjednica se potom osvrnula na budućnost. „Gospodarstvo se oporavilo i to je ohrabrujuće, želim da se dobri trendovi najprije osjete upravo u ovom gradu. Posebno pozdravljam činjenicu da će se naše oružane snage vratiti u Vukovar jer Hrvatskoj je vojsci mjesto u Vukovaru. Vukovar i Slavonija biti će ogledni primjerak odlučnosti Vlade RH u provedbi ambiciozne politike", istaknula je PRH Kolinda Grabar Kitarović te srdačno čestitala Dan hrvatskih branitelja Vukovara riječima: „Neka nam vječno stoji grad i neka nam živi naša voljena Domovina Hrvatska".

Svojim nastupom program svečane akademije upotpunio je tamburaški sastav "Allegro", Dječji pjevački zbor "Vukovarski golubići" te učenici OŠ "Mitnica", a prikazan je i kratkometražni dokumentarni film „Branitelji i stradalnici danas", vukovarskog branitelja Mariofila Andrijanića. Na samom kraju programa predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara uručio je plakete Gradu Kašteli, Općini Lumbarda, Gradu Korčuli, Željku Jelčiću posthumno i Gradu Vukovaru te zahvalnice Nikolini Menjuh i tvrtki Stanić d.o.o.

Za sve hrvatske branitelje, članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i ostale sudionike potom je organizirano zajedničko druženje uz svečani ručak i repertoar TS "Allegro" u Radničkom domu.

Izvor: ZUHBDRP RH

Dan branitelja Vukovara 2017 04

Dan branitelja Vukovara 2017 03

Dan branitelja Vukovara 2017 02

Dan branitelja Vukovara 2017 01

Povrata na naslovnicu