fixed background image joomla

15. SIJEČNJA - DAN KADA JE HRVATSKA MEĐUNARODNO PRIZNATA

zastavaHrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri Predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije.

Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice. Kada su ostale zemlje te organizacije, današnje Europske unije, priznale Zagreb, Bonn je istodobno s njim već potpisao protokol o uspostavi diplomatskih odnosa.

Opširnije...

Malonogometna momčad UHBDRP BPŽ sudjelovala na 6. Dobrotvornom malonogometnom turniru "Kolonija 2016."

kolonija 2016 14Na poziv organizatora 6. Dobrotvornog malonogometnog turnira "Kolonija 2016.", koji je održan u Slavonskom Brodu od 06.-10.01.2016., sudjelovala je malonogometna momčad Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, koja je odigrala revijalnu utakmicu protiv momčadi Gradske uprave Grada Slavonskog Broda.

U vrlo napetoj, borbenoj i krajnje neizvjesnoj utakmici, u kojoj je dominirala momčad Udruge, ipak je pobijedila momčad Gradske uprave Grada Slavonskog Broda rezultatom 0:1, zabivši gol 4 sekunde prije samog završetka utakmice.

Za momčad Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ nastupili su: trener i igrač Zdravko Kamešnjaš, vratar Josip Duspara, te igrači Ante Zovak, Božo Teskera, Antun Ferdeber, Josip Ivanković, Nenad Đaković, Mato Brekalo, Tomislav Vlainić i Berislav Vardić.

Za logističku potporu i navijačko bodrenje naše momčadi zaduženi su bili: Željko Golubičić, Đuro Keser, Vlatko Krznarić, Tomislav Rajh, Mirko Cimbal, Katica Golubičić, Mladen Ivezić, Maja Lučić, Jasminka Žužić, Krešimir Šimić, Dario Marenić, Marinko Anđelić, uz pomoć članova obitelji: Sandre i Barbare Krznarić, Stjepana i Damjana Golubičić, te prijatelja Udruge, Tomislava Bašića, Franje Ilića, Antonia Jelinića, Marina Badrova, Tomislava i Luke Lović, dok je tvrtka Autowill d.o.o. iz Slavonskog Broda bila službeni sponzor naše momčadi.

Po završetku revijalne utakmice uprilićeno je zajedničko druženje svih aktera ove manifestacije, koje su posjetili i pozdravili župan Danijel Marušić i dr. Tomislav Vlajnić, potpredsjednik Županijske skupštine Brodsko.posavske županije, a u ime organizatora riječi zahvale članovima Udruge za sudjelovanje na turniru, uputili su Anto Ivanković i Željko Lipovac, vodeći ljudi Amaterske dobrotvorne sportske udruge "MNK Kolonija - Sv. Dominik Savio", uz iskazanu želju da se vidimo i do godine na slijedećem turniru.

Opširnije...

Malonogometna momčad UHBDRP BPŽ sudjelovat će na 6. Dobrotvornom malonogometnom turniru "Kolonija 2016."

Plakat turnir 2016 FLATMalonogometna momčad Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije sudjelovat će na 6. Dobrotvornom malonogometnom turniru "Kolonija 2016.", koji će se održati u Slavonskom Brodu od 06. - 10. siječnja 2016. godine.

Dobrotvorni turnir organizira Udruga "MNK Kolonija - Sv. Dominik Savio" u suradnji s Caritasom brodskog dekanata, a ostvareni prihod sa 6. Dobrotvornog malonogometnog turnira namijenjen je za nabavku potrebitih klima uređaja Odjelu ginekologije - rodilištu Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, te za rehabilitaciju slijepoj osmogodišnjoj (8) djevojčici u poliklinici Goljak u Zagrebu.

Dio prihoda s turnira namijenjen je za pomoć jednoj 7-članoj obitelji, te dvoje (2) bolesne djece, a također i za pomoć Caritasovoj pučkoj kuhinji u Slavonskom Brodu.

Tijekom održavanja turnira u prodaji je nagradna tombola po simboličnoj cijeni od 5,00 kn, a cjelokupan prihod od iste pridodaje se u dobrotvorni fond.

Svakodnevno u Športskoj dvorani "Kolonija" u Slavonskom Brodu možete pogledati natjecateljski dio turnira u malom nogometu, u kategorijama limačići, limači, pioniri, seniori i veterani.

U završnici turnira koja se održava u nedjelju, 10. siječnja 2016. s početkom u 17:00 sati organiziran je bogat kulturno-umjetnički program, stoga ovim putem pozivamo članove naše Udruge i sve ljude "dobrog srca" da posjete ovu hvalevrijednu manifestaciju i osobno doprinesu ovoj dobrotvornoj akciji.

Opširnije...

24. obljetnica Vojno redarstvene akcije “Širinci ’92.”

800 800 dscn6435Obilježena je 24. obljetnica vojno redarstvene akcije “Širinci ’92.” kojom prilikom su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Širincimma. Nastavak svečanosti održan je u Općini Rešetari.

Početkom listopada 1991. godine pobunjeni Srbi uz pomoć Bjelovarskog korpusa JNA, Banjalučkog korpusa i dobrovoljačkih srpskih jedinica iz Srbije, Crne Gore i BiH uspjeli su vojnim djelovanjem zauzeti velik dio planinske zapadne Slavonije. Njihovo tadašnje najjače uporište bilo je u Okučanima, te na jugoistočnom području Pakraca. U toj teškoj i naizgled bezizlaznoj situaciji najugroženiji su bili okolni gradovi Nova Gradiška, Požega, Lipik, Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, Virovitica, Slatina. Prema tadašnjim planovima JNA i jedinica pobunjenih Srba postojala je velika opasnost od izlaska neprijateljske vojske prema mađarskoj granici što bi dovelo do okupacije preostalog slobodnog dijela Slavonije. Akcijom hrvatskih postrojbi “Otkos 10” otklonjen je dio opasnosti od Virovitice i Grubišnog Polja, a djelovanje je nastavljeno akcijom “Orkan ’91”.

Operaciju “Orkan ’91” je pripremilo Zapovjedništvo operativne grupe “Posavina” na čelu s zapovjednikom Rudijem Stipčićem. U akciji su sudjelovale slijedeće hrvatske postrojbe:

Opširnije...